Utflykter 2015

Hem

 

Ölands utflykten 4/10

Vi var fyra deltagare som åkte i väg mot Öland på en dagstur, kom iväg vid 06.00.

Vi körde direkt ner till södra delarna, första stoppet blev vid södra Lundspetsen. Mycket vitkindade gäss i rörelse kan vi konstatera omgående. Oliver hittar en stenfalk ute på Västrevet alltid kul att se den här lilla falken. Vi går igenom buskmarkerna,  en hel del kungsfågel och någon gransångare ses.

Så kom det ett larm om att det fångats en bergstajgasångare vid udden . Ja, då samlade vi oss till bilen och åkte den sista kilometern ner till udden. Det stod redan fullt med folk vid staketet vid fågelstationen. Efter en stund så kom de ut med den lilla sångaren. Det är ju alltid roligare att se dem i fält, men man får ju passa på när tillfälle ges! Bergstajgasångaren är ju rättså nyligen uppdelad från tajgasångaren och mycket lik denna, men har lite gråare dräkt mörkare näbb och ben, och bara ett vingband. Helst ska man höra dem locka.

Vi spanar en del från udden och ser bla annat  strandskata, kustsnäppa. Max hittar en smådopping uppe Gäddviken. Sen åker vi upp till Södra Lundparkeringen och går genom lunden ut på Schäferiängarna. Soligt och en del fjällvråkar och sparvhökar över lunden. Oliver får syn på en kungsörn som kommer skruvande ner över lunden. Det är en subad fågel med rättså stora vita fält på vingarna. Pilgrimsfalk ses också.  

 

 


Tajgablåstjärt.

 

Efter en fikapaus så åker vi norrut mot Eketorp där det setts en tajgasångare tidigare under dagen. Men den verkade svår att hitta. Så medan vi gick här så kom det ett  intressantare larm om en Tajgablåstjärt! Den var lite längre upp på ön, men söder om bron. Då styrde vi norrut och efter lite felkörningar så kom vi till Sandbyborg. Det var en hel del folk här också. Det var svårt att se fågeln i början, den höll till i ett enbusksnår. Men tillslut så fick alla se den.

Ja, dagarna är inte så långa vid denna årstiden och det började redan skymma så vi styrde hemåt . Det blev en lyckad dag och även om vi ”drog” på två av fåglarna så blev det ingen extra körning. Vi som åkte var: Oliver, Max, Johnny och jag Krister.

 

19 juli

Trots att väderförutsättningarna inte var gynnsamma flög det gott om fjärilar i Korrö naturreservat under dagens utflykt. Vi var fyra stycken som samlades på parkeringen vid Korrö loge där de första arterna visade sig direkt, mindre tåtelsmygare och luktgräsfjäril. Vi bestämde oss för att ta en promenad längs stigen i naturreservatet. Överallt kantades stigen av gott om blommor, prästkragar, olika arter kovall, vädd m.m. De sistnämnda verkar ha en förbluffande förmåga att dra till sig insekter. Så ett tips är att titta extra noga på just vädd när ni är ute och går. Under dagens utflykt hittades bl.a. Mindre bastadsvärmare, ängsmetallvinge, Ängsmätare, allmän blombock, humlebaggar m.m. sittande just på vädd. Vi tog oss långsamt runt på slingan med god tid för att fotografera det vi såg. När vi närmade oss dödisgropen i bortre delen av reservatet kom dagens överraskning, två poppelglasvingar. En art ingen av oss tidigare sätt. Dessa vackra fjärilar som man vid första anblicken lätt tar för en geting ägnades lång tid. Att fjärilarna dessutom parade sig gjorde att de var extra okänsliga för oss betraktare. Som en av deltagarna sa "det är inte stor skillnad mellan en insekt man slår ihjäl med flugsmällaren och en man åker 30 mil för att se". Efter ett par timmar var vi åter tillbaka på parkeringen och nöjda kunde vi konstatera att vi sett betydligt fler arter än vi först trott pga av det kyliga och blåsiga vädret.

 

Några av arterna vi såg var:

 

Ängsmetallvinge 

Mindre bastadsvärmare 

Mindre tåtelsmygare 

Ängssmygare

Vitfläckig guldvinge

Hed/Ljung blåvinge

Silverblåvinge

Pärlgräsfjäril

Luktgräsfjäril 

Slåttergräsfjäril

Ängspärlemorfjäril

Älggräspärlemorfjäril

Brunfläckig pärlemorfjäril

Silverstreckad pärlemorfjäril

Vitfläckat glansfly

Gulvingad fältmätare

Poppelglasvinge

Ormbunksrotfjäril   

Hårig bärfis

Strimlus

Flodflickslända 

Blodröd ängstrollslända  

Humlebagge

Allmän ängsblombock

 

26 maj

En bild från utflykten till Ällenäsudde

12 maj

En bild från utflykten till Hackekvarn

28 april

Efter en lite trevande inledning på våra tisdagsträffar, pga regnväder, var vi idag 15 st som begav oss till Trehörna sjön. Ett fint område alldeles nära samhället. Promenaden började längs kohagen, där vi såg starar, trastar och 
ringduvor. På åsen mellan sjöarna går vi genom ganska tät och snårig 

 

 skog, kommer fram till sjökanten och ser årets första ladusvalor, 4 tranor kommer inflygande, en sångsvar syns i bortre kanten och vi hör en spillkråka.
/Peter

 

31 mars. Vi var fem personer som trotsade vädret och begav oss till Ekenäset vid Norraryd där vi såg bland annat knipor, skäggdoppingar och gråhägrar, Det hördes även en rördrom, sävsparvar och tranor.

Oliver Olsson

 

Observerade fågelarter

  31 mars
skäggdopping
häger
rördrom
sävsparv
trana
Knipa