Vårfågelutflykter 2012
10 maj 2012

Hem

 

 

8 maj

Den fjärde vårfågelutflykten gick till Husebymaden. Majkvällen gav ett skapligt väder, lite blåsigt och kyligt, men ändå ljus. Vägen upp till Huseby över Vemboö och Sirkön var bedövande vacker denna kväll. Körsbärsträd och plommonträd i full blom, bokskogen i skiraste grönska och på marken ett hav av vitsippor. På vägen upp störtade en mård över vägen och in i en stenmur alldeles framför bilen, så nu har årets vårfågelutflykter givit både mård och utter!

Vid Huseby samlas vi, elva personer, vid fågeltornet och under ett par timmar kan vi skåda ut över maden både från kullen nära parkeringen och från fågeltornet. Det är gott om fågel i maden trots att en del av vattnet har tappats ur våtmarken. Ute i maden ser vi ett 50-tal grönbenor, svartsnäppa, brushanar, årta, skedänder och mycket annat (se artlistan). På ängarna betade många grågäss tillsammans med sina gässlingar, säkert ett 100-tal ungar, så någon fara med grågåsens population finns sannerligen inte.

Vid 20.30 tiden körde vi över till nordostspetsen av Skatelövsfjorden. Här i ett vass och buskområde sjöng en Vassångare! Vi hade att den sjöng också denna kväll och alla fick höra dess svirrande sång. Ett ivrigt kryssande på sverigelistan blev det!

I skymningen kör vi hemåt med dragande morkulla mot majhimlen. Den 22 maj är det dags för årets sista vårutflykt, kanske styr vi till Ällenäs udde och den vackra ängsäppelodlingen där..

/Jan Borgehed

 

24 april

Skaran som samlades vid Urshults bibliotek var idag stor, 22 st. Några nya och flera nygamla styrde mot Lidhemssjön. Vi var många bilar så vi parkerade vid gamla restaurangparkeringen och gick järnvägen upp mot bussfältet där vi gjorde första stopp. Vi hade besök av båda lokaltidningarna, Smålandsposten och Växjöbladet/Kronobergaren, så vi berättade lite om föreningen och vår verksamhet och varför det är så trevligt med fåglar och om olika platser i kommunen som är lämpliga för skådning. Över fälten flög två Röda glador lekfullt och visade upp sig så alla kunde studera dom fint. Två Sångsvanar låg i vallen som börjat växa i vårvärmen och ett antal gäss betade inför nattvilan. Vi tog fika vid ekdungen intill gamla kvarnen där vi också spanade en bra stund. Änder och Skäggdoppingar simmade på det lugna vattnet. Rördromen gav ifrån sig ett par dova tutande och Enkelbeckasinen spelade i skyn. Årets första Ladusvala kom förbi på nära håll. På tillbakavägen spelade en Rödvingetrast fint vid kvarnen och på bussfältet hade Sånglärkan sin kvällskonsert. Som avslutning höll Göran, sin vana trogen, utlottning av en hemmasnickrad fågelholk. Kvällen var sen när vi tackade för idag och konstaterade att det var en mycket fin aprilkväll vid Lidhemssjön.
Inför nästa gång 8 maj, pratade vi om att åka till Husebymaden.
 
/Peter

10 april

Vi var 6 st, varav 2 st nya, som trotsade den lite kyliga och regniga kvällen. Vi var i Hunshults naturreservat och gick den norra rundan. Mycket fin slinga, sjönära och i gles bokskog med flera gamla åkerlappar med omliggande fina stenmurar.


Peter Strömberg

27 mars

Så var det åter dags för fågelklubbens vårfågelutflykter.

I tabellen här nedanför kan ni följa våra fågelobservationer under vårfågelvandringarna. Vi prickar av arter vi observerar och fram i maj ska nog listan bli lång och spännande.

Som vanligt samlas vi utanför biblioteket i Urshult. Idag, tisdagen den 27.3, är det årspremiär och fram till slutet av maj kommer vi att samlas här varannan tisdag kl. 18.00. Från biblioteket åker vi ut till olika naturområden i trakten. Alltid är det någon som har ett bra förslag.

Ikväll är vi 12 personer som åker ut till Norrarydsudden. Området mellan Norraryds camping och Blidingsholmsbroarna är ett spännande naturområde med både sjö, å och myr. Det är ikväll det allra vackraste vårvädret och trots att solen snart går ner är det +15C. En behaglig afton således. Vi spanar först ut över Hönshyltefjorden, ner mot Ryds samhälle. Småflockar av fiskmåsar, gråtrutar, knipor, gräsänder är det vi observerar. När vi har vandrat ut på udden och har utsikt mot Brändekvarn ser vi tre knölsvanar i strandkanten. Tre tranor spatserar på andra sidan och flera skäggdoppingar håller till i vassruggarna. Medan vi fikar skymmer det. Koltrastar sjunger, likaså blåmesen och svartmesen. Snart kommer en vattenrall igång ute i vassen, fint ackompanjerad av en sävsparv som just återvänt till våra breddgrader. Vid 21-tiden är det mörkt och innan vi skils vid parkeringsplatsen lottar som vanligt Göran ut en av sina fina holkar. Helen blir kvällens lyckliga vinnare.

 

Just den 27 mars har jag i alla år följt fågellivet lite extra noggrant. Den 27 mars 1968 var jag nämligen på min allra första fågelutflykt. Den gick till en liten sjö, Östersjön, utanför Degerfors. Jag var 14 år och den utflykten innebar att jag för resten av livet blev fascinerad av natur och fåglar. Det har snart gått 45 år och fortfarande är det lika spännande att möta den första taltrasten på våren eller vandra över myrar. Genom åren har jag noterat mina observationer i en naturdagbok och här kan jag konstatera att det varierar kraftigt hur långt våren har kommit i slutet av mars. Den 27 mars 1968 antecknade jag i boken:

 ”Bjarne och jag åkte till Östersjön idag, efter skolans slut. När vi kom dit såg vi att sjön var isfri och att snön smält bort från gärderna. Solen sken och sjön vimlade av fåglar. Vi gick en runda på åkrarna och några harar sprang skrämda upp framför våra fötter. Sedan tittade vi på fåglar. Bjarne hade en kikare. Tio sångsvanar såg vi, de var jättegranna. Det fanns en massa änder och ett 30-tal kanadagäss. Vi fortsatte upp till stora granen. Där, några meter ifrån trädet hittade vi en död duvhök. Den var inte ringmärkt. Den här dagen räknar jag som min fågelskådarstart.”

Jan Borgehed

 

Observerade fågelarter

  27 mars 10 april 24 april 8 maj  
           
1   Sångsvan Sångsvan
2

Knölsvan

Knölsvan
3 Grågås Grågås Grågås Grågås
4   Kanadagås Kanadagås
5   Kricka Kricka
6 Gräsand Gräsand Gräsand Gräsand
7   Årta
8   Skedand Skedand
9 Knipa knipa Knipa Knipa
10 Storskrake Storskrake
11   Storskarv Storskarv
12   Storlom
13 Skäggdopping Skäggdopping Skäggdopping
14   Rördrom
15   Gråhäger Gråhäger
16   Havsörn
17   Röd Glada
18   Brun kärrhök
19   Fiskgjuse
20   Sothöna
21 Vattenrall
22 Trana Trana
23  
24 Tofsvipa Tofsvipa Tofsvipa
25 Enkelbeckasin Enkelbeckasin Enkelbeckasin
26 Morkulla Morkulla Morkulla Morkulla
27   Svartsnäppa
28   Rödbena
29   Grönbena
30   Skrattmås Skrattmås
31 Fiskmås Fiskmås
32   Havstrut Gråtrut
33 Gråtrut
34   Fisktärna
35 Ringduva Ringduva Ringduva
36   Hornuggla
37   Tornseglare
38   St Hackspett
39   Sånglärka
40   Backsvala
41   Ladusvala Ladusvala
42   Hussvala
43  
44   Ängspiplärka
45   Sädesärla Sädesärla
46 Rödhake Rödhake Rödhake Rödhake
47 Koltrast Koltrast Koltrast Koltrast
48 Taltrast Taltrast Taltrast Taltrast

49   Rödvingetrast
50   Vassångare
51   Rörsångare
52   Lövsångare Lövsångare
53 Svartmes
54   Stjärtmes
55 Blåmes Blåmes Blåmes
56   Talgoxe Talgoxe
57   Nötväcka
58   Nötskrika
59   Skata Skata
60   Kaja
61 Kråka Kråka Kråka
62   Stare Stare
63 Bofink Bofink Bofink Bofink
64   Grönfink
65   Grönsiska
66   Gulsparv
67 Sävsparv Sävsparv